ATOPISK EKSEM

ÅRSAGER OG FOREBYGGELSE

HVAD ER ATOPISK EKSEM?

Atopisk eksem - også kaldet atopisk dermatitis, astmaeksem eller børneeksem - er en tilstand med tør, kløende hud, hvor der let opstår infektioner. Eksemet opstår som et rødt udslæt med hævelse, nogle gange med blærer. Sværhedsgraden varierer fra små områder med let kløe, til store hudområder med intens kløe. Atopisk eksem består af et vedvarende, kløende eksem med symptomfri perioder afbrudt af eksemudbrud af varierende sværhedsgrad.

 

Atopisk eksem er den hyppigste kroniske børnesygdom i Danmark og rammer 20%* af alle børn. Det er en delvis arvelig sygdom, som ikke kan kureres, men kun lindres. 90% af sygdomstilfældene udvikles hos børn inden for de første leveuger og frem til 4 års alderen, derfor kaldes sygdommen ofte børneeksem. Hos de fleste børn forsvinder sygdommen inden 12 års alderen.

iStock-171092811.jpg

ÅRSAGER TIL ATOPISK EKSEM?

Årsagen til atopisk eksem kan være genetisk eller miljøbetinget. Ca. 70 % af eksemtilfældene skyldes arvelige faktorer. Hvis den ene forælder har en atopisk sygdom (børneeksem, astma, høfeber eller allergi), er der 60 % risiko for, at barnet får børneeksem. Hvis begge forældre har en atopisk sygdom, stiger risikoen til 80 %. Klimaet har også betydning for børneeksem. Sygdommen forværres om vinteren, når luftfugtigheden falder. Forår og sommer kan den øgede mængde sollys forbedre børneeksemet.
 
Forstyrrelser i hudens immunsystem spiller en rolle for udviklingen af atopisk eksem. Immunsystemet hos personer med atopisk eksem er ændret, således at hudens evne til at bekæmpe udefrakommende bakterier og virus er nedsat. Samtidig kan bakterier på huden være med til at forværre forløbet af atopisk eksem. Derudover er hudbarrieren porøs og utæt. Fugten fordamper fra huden så den udtørres, og infektioner, bakterier og andre udefrakommende påvirkninger kan lettere trænge ind.

LIVSKVALITET MED ATOPISK EKSEM

Kløe er det mest generende symptom ved atopisk eksem og det er nemt at komme ind i en ond ”kløecirkel”. Jo mere man klør, desto mere blusser eksemet op og der kan let gå hul på huden, som danner sår. Kløen påvirker desuden nattesøvnen. Børn med atopisk eksem sover ofte dårligt, når huden klør, svier og føles øm og irriteret. Det påvirker hele familiens hverdag og går i sidste ende ud over livskvaliteten.
 

En omhyggelig daglig hudpleje kan nedbringe – og i nogen tilfælde helt fjerne - symptomerne ved atopisk eksem.

HVOR SES UDSLÆTTET OFTEST?

iStock-469037148.jpg

Det kendetegner atopisk eksem, at udslættet befinder sig forskellige steder på kroppen i forskellige aldersgrupper:

  • Spædbørn får almindeligvis små væskende blærer på kinder, hage og i hårbund. Det kan også ofte forekomme på strækkesiderne af arme og ben.
     

  • Hos småbørn er eksemet mere tørt og ofte med kradsmærker. Forandringerne ses symmetrisk på krop, arme og ben, og i bøjefurerne, dvs. knæhaser, ankler, albue- og håndled. 
     

  • Hos unge og voksne er huden generelt tør og kløende og ofte fortykket på enkelte steder (som en følge af kløe). Forekommer i ansigt, hårbund, hals og øvre dele af kroppen. Desuden har 75 % af de voksne med børneeksem håndeksem.