LÆS MERE OM DEFINITIONER OG PLEJE

SART HUD

HVAD ER SART HUD?

Sart hud er ikke modstandsdygtig.

Tænk på, når du køber en bakke æg. Behandler du ikke den med ekstra forsigtighed, fordi du ved, den er mere skrøbelig end andre indkøbsvarer?

Tankegangen bør være præcis den samme, når du skal pleje din sarte hud. Din sarte huds barriere bliver hurtigere og nemmere svækket, hvilket gør, at huden er mere sårbar, mere gennemtrængelig og nemmere bliver irriteret.

Om huden er sart, er et spørgsmål om hudens tilstand, som fx babyhud, der ikke har et stærkt forsvar, fordi det ikke er færdigudviklet endnu. Eller som med ældres hud, der er tynd og regenererer langsommere. Eller hud, der fra naturens side bare er meget tør. Men sart hud kan også skyldes forskellige stressfaktorer – eksterne eller interne – som fx forurening, klima, kosmetiske procedurer, medicin eller tilstedeværelsen af en patologi, såsom akne eller atopisk eksem.

Sart-hud-diagram.png

HVER 4. ER PÅVIRKET AF SART HUD

24% af alle med lys, skandinavisk hud er påvirket af sart hud. Det er særligt unge mellem 15-34 år. Hele 36% af personerne i aldersgruppen er påvirkede. Kvinder er ligeledes mere påvirkede af sart hud end mænd, 32% af kvinder med lys, skandinavisk hud er påvirkede, hvorimod det kun er 15% af mændene.

Sart hud kendetegnes ofte som fornemmelser i huden: Rødme, tydelig tørhed, stramhed, snurren og kløen i huden. Symptomerne kan udløses af eksterne faktorer såsom kulde, varme, forurening, vind eller medicinske behandlinger. Men også interne faktorer som hudpatologier og stress kan gøre huden sart.

 

Husk, at du altid kan få råd og vejledning på apoteket.